Ованес Торосян


Ованес Торосян
София

Ованес Торосян завършва Актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Пламен Марков през 2009 година. 

Оттогава участва в много от най-успешните български филми с награди от престижни фестивали от целия свят като "Източни пиеси", "Аве", "Съдилището", "ТИЛТ", "Пухеният", "Септември в Шираз", "Каръци", "Спомен за страха" и др. Носител на наградите Златна роза за поддържаща мъжка роля, Наградата на съюза на българските филмови дейци за ролите си във филмите "Източни пиеси" и "ТИЛТ", както и Златен гепард за Най-добър актьор за филма "Аве"". 

На театралната сцена играе в "Идиот" с режисьор Деси Шпанова; "Хамлет", "Чайка", "Драконът" с реж. Явор Гърдев; "Тримата мускетари"; "Вишнева градина" и др. С номинация за ИКАР за Дебют за ролята на Михаил в "Пухеният".

С трупата на театър РЕПЛИКА участва в независимите представления "Shopping and Fuckuing", "За кравите", "Белградска трилогия", "Заполярная правда - Истината отвъд полярния кръг", "Обърни се с гняв назад", "Животът се получи", "Елхата у Иванови". 

В последните години Ованес създава и множество авторски театрални проекти като моноспектаклите "Harlem Shake" и "Малкият Пучи", "Колега" и други. 

Като режисьор поставя пиесите "Мечтата на Наташа" и "Състояние на нацията" с театър Реплика, "Дани и дълбокото синьо море" с ДТ Пловдив, "Предградие" с театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък и др. 

Ованес Торосян започва своите първи крачки в актьорското майсторство още като дете в актьорската школа на Ники Априлов в Двореца на децата.