Благой Бойчев от школи "Реплика" режисира представление по романа "Калуня-Каля"


"Калуньаа бил добър човек... И гледал да прави добро за народа... Искал да прави добро – а все излизало зло... Ей такава работа, такава една история, да ѝ се чудиш и маеш..."

Трагичната история на Калуня ни разказва за смутните години около Априлското въстание и желанието на един човек да оправи света. Но дали светът иска да бъде оправен?

Един от преподавателите на школи "Реплика" в София - Благой Бойчев, е режисьор на представлението по изключително успешния роман на Георги Божинов, което ще има своята премиера на 14 ноември от 19:00 часа на сцената на Родопския драматичен театър.  

"Още докато четях романа, осъзнах, че той носи огромен драматургичен заряд и че тази история е необходимо да се разкаже на нашето общество", 

споделя Благой.

"Това е история за един човек, който се опитва да изтръгне злото от другите чрез насилие, но се оказва, че той губи много повече от това."

Благой БойчевТова е поредното представление, в което Благой Бойчев акцентира върху темата за агресията. Вече повече от две години "Лоши деца", друго негово представление, посветено на насилието сред децата в училище, се играе успешно на различни сцени в София.  

"Агресията е само повърхностен израз. Това, което ме вълнува, са отношенията между хората - как приемаме другия и доколко се стремим да се грижим за него. Всъщност темата е за нуждата от повече любов, прошка и справедливост."

А дали представлението е подходящо за децата от школи "Реплика"? 

"Интересно ми да чуя те какво ще ми кажат, след като го гледат." 


Повече информация за представлението: https://www.facebook.com/events/2504493612997522/

Делян Илиева и Божана Мановска

За първи път у нас на сцената на Родопски драматичен театър ще бъде поставено представление по романа на Георги Божинов „Калуня-Каля“. Дълги години творбата остава незабелязана, но днес е един от най-преиздаваните и тиражирани исторически романи. В „Калуня-Каля“ са описани събития, случили се около националноосвободителните движения на българите. Но този роман най-малко засяга участниците в тези движения.

Главният герой на романа е богатият помак Калуньо. Докато личния му живот е доминиран от най-голямото му желание – да има дете, той бива въвлечен от своите приятели в башибозук, който унищожава цяло българско село. Ужасите, проявени към „каурите“ (българи), карат Калуньо да се обърне срещу своите и със средствата на насилието той започва да търси справедливост. Калуньо обявява война като че ли на целия свят. Това за него е свещена война за справедливост, която накрая го погубва.   

Идеята за пренасянето на трагичната история на Калуньо на театрална сцена е на младия режисьор Благой Бойчев: „В тази история ме грабна желанието на героя да възвърне справедливостта, мира и тишината в света, НО чрез насилие. Защото, ако човек се бори срещу злото със зло, то пак остава зло.“

В ролята на Калуньо влиза актьорът Делян Илиев. Участват още актьорите от трупата на Родопски драматичен театър: Васил Читанов, Божана Мановска, Джована Галиарди, Борис Хаджийски, Асен Левов, Гергана Либова, Никола Орешков, Румен Бечев.

Васил Читанов

Режисьор: Благой Бойчев

Сценограф: Мирела Василева

Драматург: Цвета Ерменкова

Хореограф: Стефания Георгиева

Композитор: Добромир Кисьов


Снимки: Цвета Ерменкова